Név:
Prof. Dr. Józef Dulak
Beosztás: 
Jagello Egyetem (Krakkó, PL), Biokémiai, Biofizikai és Orvosi Biotechnológiai Intézet

Józef Dulak a molekuláris biológia és a biotechnológia professzora, a Lengyelországban lévő Krakkói Jagelló Egyetem Biokémiai, Biofizikai és Biotechnológiai Kara Orvosi Biotechnológiai Tanszékének tanszékvezetője, és jelenleg a Lengyel Tudományos Akadémia Biotechnológiai Bizottságának alelnöke. A franciaországi Orleans-i Egyetem tiszteletbeli doktora, és a Lengyel Művészeti- és Tudományos Akadémia levelező tagja.
A kutatási érdeklődése az orvosi biotechnológia, különösen az őssejt-biológia, az érbiológia és érgyógyászat, a gén- és sejtterápia. Ő és a kollégái kulcsszerepet játszottak az Nrf2-HO-1- mikroRNS-ek számos javító és regenerációs folyamatának szabályozási útvonalainak feltárásában, amely kapcsolódik a fő nem fertőző, szerzett (szív-érrendszeri betegségek és rák) és örökletes betegségek (Duchenne izomsorvadás) patológiája mögötti mechanizmusokhoz. A kutatása az őssejtek sérülésre, aktiválásra és differenciálódásra adott szöveti válaszainak, a véredények képződésének és az olyan szervek, mint a szív, az izmok és a bőr regenerációjának vagy zavart javításának új mechanizmusainak felfedezéséhez vezetett.
Prof. Dulak több mint 270 cikk társszerzője, több mint 9300 hivatkozása van (önhivatkozás nélkül), a h-indexe pedig 55. A világ kutatói közül a legtöbbet hivatkozott 2%-ba tartozik ( elsevier.digitalcommonsdata.com). A hematopoietikus őssejtek mobilizációjának új módjaira vonatkozó (az EU-ban és az Egyesült Államokban bejegyzett) szabadalom egyik társszerzője. Prof. Dulak számos pályázatot nyert (az elmúlt 10 évben több mint 13 millió euró értékben). Ezek közül kétszer kapta meg a Nemzeti Tudományos Központ legértékesebb pályázatát, a Lengyel Maestro-t, valamint részt vett, és részt vesz több európai projektben is. Számos nemzetközi konferencia szervezőbizottságának és tudományos bizottságának vezetője volt, több mint 100-szor hívták meg előadást tartani nemzetközi konferenciákra és külföldi egyetemekre. Többek között 2010-ben a Japán Tudományfejlesztési Társaság vendégprofesszora volt, 2008/2009-ben és 2013-ban pedig a franciaországi Orleans-i Egyetem vendégprofesszora volt.
Az Európai Kardiológiai Társaság (választott) munkatársa, az Amerikai Kardiológiai Társaság, a Nemzetközi Őssejtkutatási Társaság és az Európai Gén- és Sejtterápiai Társaság szakmai tagja. Az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, a Scientific Reports, Vascular Pharmacology és az IUBMB Life szerkesztőbizottságának tagja. Többek között az Európai Kutatási Tanács, EU Keretprogramok, ide értve a Horizon 2020-at és a Horizon Europe-ot, az Európai Tudományos Alapítvány, a Wellcome Trust, a Svájci Nemzeti Tudományos Alapítvány, az Olasz Egyetemi és Kutatási Minisztérium, az Ír Tudományos Alapítvány, a spanyol Fundacion Caixa, a Litván Tudományos Tanács, a Szlovén Kutatási Alapítvány, a Lengyel Nemzeti Tudományos Központ és a Lengyel Tudományos Alapítvány paneltagjának és bírálójának választották.
2013-2017-ig (két ciklusban) az Európai Vaszkuláris Biológiai Szervezet (EVBO) elnöke. Volt a Nemzetközi Egyesült Laboratórium koordinátora, amelyet a francia CNRS és a Jagelló Egyetem támogatott (2013-2016; 2017-2020). Volt a brüsszeli Innovatív Gyógyászati Kezdeményezés tudományos bizottságának tagja (2009-2013). Számos díjat kapott a tudományos eredményeiért, ide értve az Argentin Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium Luis Federico Leloir díját.
A tanszék honlapja: https://zbm.wbbib.uj.edu.pl/en_GB/