Név:
Jakab István
Beosztás: 
Országgyűlés alelnöke, MAGOSZ elnöke

Jakab István mezőgazdász, üzemmérnök, politikus, országgyűlési képviselő 1949. szeptember17-én született Hajdúbagoson. Középiskolai tanulmányait Debrecenben végezte, majd 1972-ben a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola Állattenyésztési Karán szerzett állattenyésztő üzemmérnöki diplomát.

Szakmai tapasztalatát többek között a Hajdú-Bihar Megyei Takarmányozási és ÁllattenyésztésiFelügyelőség szakértőjeként, szülőfalujában állattenyésztési főágazat-vezetőként, az ISV Rt. tenyésztési igazgatóhelyetteseként, valamint a Csákvár Rt. igazgatóságának elnökeként szerezte.
A termelésben elsajátított ismereteit a rendszerváltást követően érdekképviseleti vezetőként és a közigazgatásban is kamatoztatta. 1991-től a magyar gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezetének, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségnek (MAGOSZ) alelnöke, 1994-től társelnöke, 1999-től napjainkig a MAGOSZ elnöke, valamint 1994 és 2001 között a Magyar Agrárkamara alelnökeként is szolgálta a mezőgazdaságot.Élete és munkája a vidéki emberek, a gazdavilág szolgálata, az anyaországi és határon túli magyar gazdatársadalom összefogása. Több hazai és nemzetközi szervezetben dolgozik, folyamatos kapcsolatot ápolva az európai gazdaszervezetek vezetőivel. Kiemelt szakterülete a korszerű, 21. századi technológiák alkalmazása a mezőgazdaságban. Meghatározó szerepe volt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara működésének új alapokra helyezésében.

2006-tól országgyűlési képviselő, többek között frakcióvezető-helyettesként, a mezőgazdasági bizottság alelnökeként, az erdészeti albizottság elnökeként, valamint a Törvényalkotási Bizottság tagjaként látva el a törvényhozási feladatait. Jelenleg a Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja. Harmadik ciklus óta a Magyar Országgyűlés alelnöke. 2014 óta a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense. 2015 óta a Nemzeti Agrártanácsadási Bizottság elnöke, valamint a 2019 augusztusában megalakult Afrika Üzleti Tanulmányok Közép-Európai Tudásközpontjának alapító elnöke. Irányítása mellett működik a Magyarok Kenyere program.
2021-től a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány felügyelőbizottságának tagja.
Díjak, kitüntetések:
- Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (polgári tagozat), 2000
- Kovács Béla díj, 2001
- Pro Universitate Debreceniensi, 2019
- Magyarország Digitális Agrárgazdaság Fejlesztéséért Díj, 2021
- Rimler Pál díj, 2021 (erdészet)
Nős, három gyermek édesapja.