Kuratórium

A Magyar Állam jogkörében eljárva Magyarország Kormánya az alapítói jogok teljes körének gyakorlására 2021. augusztus 1. napjától kezdődően az Alapítvány kuratóriumát jelölte ki. Az Alapítvány ügyvezető szerve az öt tagú kuratórium, amely tevékenységét a Debreceni Egyetem autonómiájának maximális respektálása mellett fejti ki mind az oktatás, mind a kutatás, mind pedig az innováció terén. 

Az Alapítvány célja szerinti közfeladat – és ezzel összhangban a kuratórium alapvető feladata – a Debreceni Egyetem alapítói, tulajdonosi, fenntartói jogainak gyakorlása, és ennek során a debreceni felsőoktatás több évszázad alatt kivívott, széleskörű nemzetközi elfogadottsággal rendelkező oktató, kutató és gyógyító munkájának biztosítása, támogatása és erősítése. Az Alapítvány további kiemelt célja a gazdaság szereplőivel kialakított vertikális innovációs struktúra erősítése, mindezt széleskörűen harmonizálva a társadalmi szervezetekkel, köztestületekkel és választott testületekkel. 

A kuratórium felelőssége az egyetemi vagyongazdálkodás végrehajtása, az egyetemet fenntartó új szervezet irányítása, a stratégiaalkotás. A kuratóriumi elnök munkájának segítésére az Alapítványnál a következő állandó tanácsadó testületek működnek: Stratégiai Tanácsadó Testület, valamint Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület. 

A kuratórium elnöke:  

Kossa György, az ITK-Holding elnök-vezérigazgatója 

A kuratóriumi tagok:  

Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, 

Prof. Dr. Győry Kálmán, akadémikus, matematikus, a Debreceni Egyetem volt rektora 

Prof. Dr. Balla György, akadémikus, gyermekgyógyász 

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke 

A kuratórium titkára: 

Prof. Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja 

Frissítés dátuma: 2022.10.26.