Név:
Prof. Dr. Anupam Agarwal
Beosztás: 
Alabama Egyetem (Birmingham, USA), Orvostudományi Kar, Nefrológiai Tanszék

Anupam Agarwal, MD, FASN jelenleg a University of Alabama at Birmingham (UAB) Heersink Orvosi Iskolájának Hilda B. Anderson által alapított Nefrológiai vezetője, ügyvezető dékánhelyettese, valamint az UAB Orvosi Tanszékének Nefrológiai osztályának orvosprofesszora. A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH)/Nemzeti Cukorbetegségek, Emésztőrendszeri Betegségek és Vesebetegségek Intézete által támogatott O’Brien Központ programigazgatójaként is dolgozik. Ez a központ az Egyesült Államokban támogatott nyolc központ egyike. Az UAB Biokémiai és Molekuláris Genetikai, Patológiai és Sejtbiológiai, Fejlődésbiológiai és Integratív Biológiai tanszékein graduate faculty státusszal rendelkezik, és intézeti orvos a Birmingham VA Egészségügyi rendszerében.
Dr. Agarwal aktív szerepet játszik a klinikai orvostudományban, az oktatásban, a kutatásban és az adminisztrációban. Intenzíven részt vesz az orvostanhallgatók, a belgyógyászati személyzet és a nefrológus munkatársak oktatásában, valamint Kiemelkedői Oktató díjat kapott a Floridai Egyetem és az UAB Orvostudományi Tanszékétől is. Dr. Agarwal kutatási programja, amelyet az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete és Veteránügyi Minisztériuma támogat, kritikus betekintést tett lehetővé az akut vesesérülés mechanizmusaiba. A publikációi közé tartozik 185 lektorált folyóirat-cikk és 46 meghívásos összefoglaló közlemény/könyvfejezet is. A cikkei többek között olyan folyóiratokban jelentek meg, mint a Journal of the American Society of Nephrology, a Journal of Clinical Investigation, a JCI Insight, a Journal of Experimental Medicine, a Proceedings of the National Academy of Sciences, a Journal of Biological Chemistry, a Circulation, a Circulation Research, az American Journal of Pathology stb.
Munkásságát a kutatói kiválóságért járó Max Cooper díjjal, a Thomas Andreoli Nefrológiai Professzor díjjal, az Amerikai Klinikai Nyomozási Társaság (ASCI), az Amerikai Klinikai és Klimatológiai Társaság (ACCA), az Amerikai Orvosok Társasága (AAP) tagjának való kiválasztással, a Marie S. Ingalls Nefrológus Vezető kitüntetéssel, az UAB Dékáni Kiváló Vezetői díjjal, az UAB Posztgraduális Dékánjának Kiváló Mentori díjjal és a Déli Klinikai Kutatási Társaság év díjával ismerték el. Megkapta az UAB Nemzeti Alumni Társaság Tiszteletbeli Alumnus díját, valamint az Amerikai Orvosi Főiskola Alabamai Szervezetének Laureátusát.
Dr. Agarwalt nemzeti és nemzetközi konferenciák rendszeres meghívott előadója, ide értve az Éves Gifford Szimpóziumot, az Amerikai Nefrológiai Társaságot, a Nemzetközi Nefrológiai Társaságot, Olaszország, Svédország, Krakkó és a Cseh Köztársaság HO Nemzetközi Konferenciáit, a Német Nemzetközi Biofémek Kongresszusát, a Holland Nefrológiai Társaságot, a Nemzeti Szemtudományi Intézetet és a Déli Klinikai Nyomozási Társaság konferenciáit. Számos nevesített előadást is tartott, többek között a Craig Tisher előadást, a Mats Wahlstrom előadást, a Kirpal Chugh beszédet, a Johnson McGuire előadást, a Paul Teschan előadást, a Phillip Liverman előadást, a Shaul Massry előadást és a Cunio Richardson előadást. Vezetői képességeit számos díjjal ismerték el, ide értve a Nemzeti Vesealapítvány Fiatal Kutatói díjat, a Szabadggyökbiológiai Társaság Tanácsába és az Amerikai Szívszövetség Vese- és Kardiovaszkuláris Betegségek Tanácsába való kinevezéseit, valamint magas presztízsű folyóiratok bírálópaneljeibe és szerkesztőbizottságába való beválasztását. Az Amerikai Nefrológiai Társaság tanácsának a tagja elnökként (2020), jelenleg pedig Közvetlen Előző Elnök (2021). Dr. Agarwal egymást követő kinevezéssel az UAB Orvostudományi Tanszékének Ideiglenes elnöke (2011-2012), valamint az UAB Orvosi Iskolának Ideiglenes Senior Orvosi Alelnöke és Dékánja volt (2013).