Név:
Prof. Dr. Rusvai Miklós
Beosztás: 
Állatorvostudományi Egyetem, egyetemi tanár

Rusvai Miklós 1978-ban szerzett diplomát az Állatorvostudományi Egyetemen, és abban az évben kezdett dolgozni az egyetem Járványtani Tanszékén.

Munkája során elsősorban a fiatal állatok vírusos légző- és emésztőszervi megbetegedéseit tanulmányozta, főleg az adenovírusok, parainfluenza-3 vírus, koronavírusok és reovírusok által okozott kórképeket. E fertőző betegségek járványtani vizsgálata mellett főként a vírusok (ezen belül is elsősorban az adenovírusok) molekuláris szerkezetének tanulmányozásával foglalkozott. E témából írt kandidátusi disszertációját "A kettes típusú bovin adenovírus elterjedtsége, fehérje- és génszerkezete, kórokozóképessége" címmel 1993-ban védte meg. Nagydoktori fokozatát “A szarvasmarha és a ló légzőszervi tünetegyüttesének előidézésében szerepet játszó egyes kórokozók vizsgálata” című értekezésével 2009-ben nyerte el. Munkájának nemzetközi elismertsége révén meghívott kutatóként egy-egy évet dolgozott az Udinei Egyetemen (Olaszország) és az uppsalai Biomedicumban (Svédország). A FAO és Az IMF szakértőjeként dolgozott Ukrajnában, Albániában, Vietnamban és Szomáliában.

2000-ben nevezték ki egyetemi tanárrá, 2002-től 2015-ig tanszékvezető volt a Kórbonctani és Igazságügyi Állatorvostani Tanszéken, 2010 és 2015 között az Állatorvostudományi Doktori Iskola elnöke volt. 2016-ban vonult nyugdíjba.

Eredményeit 147 közleményben publikálta referált szakfolyóiratokban összesített impakt faktora 143,8; független hivatozásainak száma 1307, Hirsch indexe 24.

1978-tól végzett oktatómunkát az Állatorvostudományi Egyetemen, meghívott előadóként 1990-től nyugdíjba vonulásáig az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen is tartott virológiai előadásokat. Tíz PhD hallgatója szerzett fokozatot. Iskolateremtő munkát végzett a mézelő méhek vírusfertőzéseinek vizsgálatával, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület általános elnökhelyettese.

1996 és 2004 között Széchenyi Ösztöndíjas volt. Tagja az MTA Állatorvostudományi Bizottságának, a Magyar Mikrobiológus Társaság alelnöke, Manninger díjas. 2018-ban megkapta a Szent István Egyetem “Pro Negotione” érmét, a Magyar Zoonózis Társaság Hőgyes-Aujeszky Emlékérmét, 2021-ben elnyerte a Magyar Állatorvosi Kamara “Az Év Állatorvosa” címét és Jász-Nagykun-Szolnok Megye Príma díjasa lett “Tudomány” kategóriában